Wat als ik mijn overstap mis?

0
Overstap missen

Je hebt een super goedkoop vliegticket op het oog, maar je ziet dat je een aansluiting van slechts 45 minuten hebt. Uiteraard vraag je je af: wat als ik mijn overstap op mijn volgende vlucht mis? Op die vraag geven wij antwoord.

Laten we bij het begin beginnen…

Geen enkele airline ter wereld verkoopt jou een ticket met overstap als ze verwachten dat jij die overstap niet kunt halen. Iedere airport ter wereld hanteert een zogenaamde minimum connection time (MCT).

De meest gangbare minimum connection time is 45 minuten. Je zult daarom ook weinig tickets vinden met een overstaptijd van minder dan 45 minuten.

Een overstap in de Schengen-zone

Vlieg je vanuit Nederland naar een overstapbestemming bínnen de Schengen-zone, zoals Finland (Finnair), Oostenrijk (Austrian), Italië (Alitalia), of Duitsland (Lufthansa) en je vliegt vanuit daar verder naar een land búiten de Schengen-zone; dan vindt je paspoortcontrole plaats tijdens je overstap. Je zult dan dus niet door een paspoortcontrole in Amsterdam gaan.

Hou er rekening mee dat een korte overstap binnen de Schengen-zone je in dat geval aardig kan laten stressen. Het is prettiger iets meer tijd in te calculeren met zo’n overstap.

Een overstap buiten de Schengen-zone

Vlieg je vanuit Nederland naar een overstapbestemming búiten de Schengen-zone, zoals Dubai (Emirates), Abu Dhabi (Etihad) of Qatar (Qatar Airways), dan vindt je paspoortcontrole plaats bij vertrek in Nederland.

Je vliegt namelijk vanuit Nederland naar een bestemming buiten de Schengen-zone, en daar heb je een paspoortcontrole voor nodig. Je zult niet nog een paspoortcontrole krijgen op het moment van overstappen en je kunt om die reden direct doorlopen naar de gate waar je volgende vlucht vanaf vertrekt. Soms is er wel nog een korte veiligheidscontrole tussen je vluchten.

Een technische overstap

In sommige gevallen zie je op je reisschema dat je een stop hebt van bijvoorbeeld 20 minuten. Vrijwel altijd gaat het hier om een technische overstap, om bijvoorbeeld bij te tanken of extra passagiers aan boord te nemen. Je herkent dit aan het feit dat het vluchtnummer van je eerste vlucht identiek is aan het vluchtnummer van je tweede vlucht. Is dat het geval? Geen zorgen, in de meeste gevallen kun je gewoon lekker in het vliegtuig blijven zitten.

Reizen met twee airlines op één ticket?

Ook dan kan je overstap “beschermd” zijn. Kijk daarom heel goed naar je ticket: is het een codeshare vlucht? Dan zit je eigenlijk altijd goed. Dit herken je op SkyScanner aan de zin: “Uitgevoerd door”. Je ziet in onderstaand voorbeeld dat je vlucht van Amsterdam naar München uitgevoerd wordt door Lufthansa. Maar je vluchtnummer is een Thai Airways vluchtnummer, startend met TG. Dit wordt een codeshare vlucht genoemd. Airlines hebben vaak zulke afspraken met elkaar om zo meer bestemmingen aan te kunnen bieden.

Codeshare vlucht

Als in bovenstaand voorbeeld je vlucht van Amsterdam naar München vertraagd is waardoor je je overstap in München gaat missen, dan zal Thai Airways je kostenloos omboeken naar de eerstvolgend beschikbare vlucht.

Zoeken naar vluchten met een veilige overstap

Wil je een vlucht boeken met een veilige overstap? Voorkom dan zogenoemde combinatietickets. Dat zijn tickets die aangeboden worden door websites als Kiwi. Het gaat om vaak veel goedkopere tickets met combinaties die normaliter niet aangeboden worden.

Het betreft dan twee losse boekingen met bijvoorbeeld één langeafstandsvlucht en één regionale vlucht met een lowcost carrier als AirAsia or Ryanair. Je overstap is op dat moment niet gegarandeerd (of beperkt gegarandeerd door bijvoorbeeld Kiwi volgens hun eigen overstapgarantiestelsel). Heel veilig is het echter niet.

Op SkyScanner kun je na het invoeren van een zoekopdracht in het menu links onder Vliegmaatschappij het kopje ‘combinaties’ uitschakelen. Et viola, zo makkelijk kan het zijn.

Wil je helemaal voorkomen een vlucht met onveilige overstap te boeken, boek dan direct bij je luchtvaartmaatschappij.

Ik heb mijn overstap gemist, wat nu?

Indien je reis als één geheel (de twee vluchten met overstap) zijn geboekt, op één eticketnummer, dan zal een airline je eigenlijk altijd kostenloos overboeken op de volgende vlucht indien jij je aansluiting niet hebt gehaald door bijvoorbeeld een vertraging van je voorgaande vlucht. Ook als dat komt door bijvoorbeeld vertraging door slecht weer. Als de eerstvolgende beschikbare vlucht een dag later vertrekt krijg je vrijwel altijd een gratis hotel aangeboden.

Het is belangrijk hierbij te kijken naar de minimum connection time. Als jij een overstap hebt op een airport met een MCT van 1 uur, en je overstap 1u15m is, en vervolgens 30 minuten vertraging oploopt, dan wordt de minimum connection time niet gehaald. Je hebt dan namelijk een overstap van 45 minuten, terwijl je MCT 1 uur had moeten zijn. Kortom: de schuld van de airline, die jou kostenloos moet omboeken. Bekijk altijd de minimum connection time op de website van jouw airline en verifieer of jouw overstaptijd gelijk of langer is dan de MCT.

Je kunt medewerking van een airline vergeten als jij je aansluiting mist doordat je aan het shoppen was tijdens je overstap. Als je aansluiting plaatsvindt tussen twee verschillende luchthavens (bijvoorbeeld Amsterdam naar Londen Gatwick, en Londen Heathrow naar Thailand) kan ook dat de situatie wat compliceren.

Loop bij aankomst op je overstapbestemming direct naar de transferdesk van jouw airline. Indien daar een lange wachtrij is, zoek online naar een vlucht die je wilt hebben en bel zo snel mogelijk met jouw airline om een verzoek in te dienen tot omboeking. De ene airline is hier beter in dan de ander, maar een medewerker aan de grond kan net zoveel als een medewerker in het callcenter.

Je bagage zal automatisch meekomen met je nieuwe vlucht richting je eindbestemming. In principe hoef je hier dus verder niets voor te doen.

De airline wil me niet kostenloos omboeken

Ga goed na of je er alles aan hebt gedaan om je volgende vlucht te halen, kijk naar de MCT en bestudeer de hoeveelheid vertraging. Mocht je er niet ter plekke uitkomen met je airline zorg dan dat je schriftelijke bevestiging van de airline hebt en zoek documentatie op over de minimum connection time. Probeer dan op een later moment je geld terug te claimen via de airline met alle bewijzen.

Indien je daar niet samen uitkomt, dan kan het helpen om je reisverzekering in te schakelen of indien je je reis met een creditcard geboekt hebt je creditcardmaatschappij in te schakelen.

Ik kom met meer dan 3 uur vertraging aan op mijn eindbestemming

Dit wordt interessant. Als de vertraging van je eerste vlucht ervoor zorgt dat je je aansluiting mist op je tweede vlucht, en je daardoor 3 uur of later aankomt op je eindbestemming dan heb je in veel gevallen recht op een compensatie die kan oplopen tot vele honderden euro’s.

Er zijn veel bedrijven die je maar al te graag willen helpen met het aanvragen van deze compensatie, maar deze bedrijven nemen vaak 20-25% voor een hele simpele handeling. Wees slim en doe zelf een claim. We hebben daarvoor een handige gids opgesteld.

Laat een reactie achter: